Fotos van de allereerste Dorpsfeesten

Opgelet: wordt in een nieuw venster geopend. PDFAfdrukkenE-mail

Bevrijdingsoptocht 1945 en optocht 1938

Van dhr Sjoerd Tiersma mocht ik deze zes kleine fotootjes van zo'n 6 bij 4 centimeter inscannen. Dhr Tiersma telt inmiddels 90 jaren en is geen onbekende in Boornbergum. Hij was jarenlang "feint" (boerenknecht) bij Paulusma op de Westbourren. Hij woonde decenia in de woning op de huidige Boschawei 2b, wat vroeger Westerbuorren 14 en daarvoor wijk A no 139 was, aan een pad wat vanaf de Westerbuorren nog verder rechtuit doorliep. (Sj. Tiersma is helaas begin 2012 overleden)

 

De fotootjes zijn ze van een optocht na de bevrijding in 1945. Hij was er zelf echter niet bij en dus hoop ik op lezers die familie herkennen of uit overlevering weten dat hun familielid of leden erbij waren. De politieman die de tocht begeleidt heet Bergsma. In de optocht een aantal themawagens met titels als "Razzia" en "(Oranje?)Hotel", verder sieren een aantal gecostumeerde figuranten en een aantal mooi opgetuigde boerenrijtuigen de optocht. Eén van de gecostumeerde deelnemers doet blijkbaar dienst als dorpsomroeper, op het laatste fotootje draagt hij iets voor. Ook waar en wanneer de optocht precies plaatshad is niet bekend. Op foto 5 is in de verte een kerktoren (NH kerk?) te zien.

Gecostumeerde figuranten open de optocht.

Dan een aantal praalwagens.

Boerenrijtuigen besluiten de optocht.

De proclamatie (van de bevrijding?) wordt voorgedragen.

Van JF kreeg ik dit oude fotootje van een optocht in 1938, het betreft de praalwagen van Korfbalvereniging ODA. Lees het artikel over ODA voor de personen die hier op staan.

Ik ben nog op zoek naar fotos van dorpsfeesten en optochten, vooral van voor 2000. Wie er een collectie heeft en in laat scannen krijgt ze gratis op cd gedigitaliseerd terug! Dus duik de fotodozen in en meld je vondsten!

Meer foto's van Dorpsfeesten:

Dorpsfeest 2012 deel 1deel 2, deel 3, deel 4, deel 5 en deel 6

Dorpsfeest 2009 deel 1 en 2 en filmpje: sterke mannen , wigwamlopen, plankrennen.

Dorpsfeest 2004

Dorpsfeest 2000

Dorpsfeest 1998

Dorpsfeest 1995

Dorpsfeest 1992

Dorpsfeest 1989 

In 1986 was er een Dorpsfeest? Er zijn nog geen fotos! 

Dorpsfeest 1983

Dorpsfeest 1980

fotos: S. Tiersma en JF, tekst: TdB 2011.

Copyright © 2018 Boornbergum - Kortehemmen. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.