Concert NIHZ in Kerkje Kortehemmen

Opgelet: wordt in een nieuw venster geopend. PDFAfdrukkenE-mail

Duo NIHZ, Joodse muziek in kerkje Kortehemmen

Koud en regenachtig was het, die winterse zondagmiddag 27 februari. Maar het was weer volle bak in het kerkje van Korthemmen. Volgens de spreekstalmeester niet vanwege het slechte weer maar vanwege het bijzondere concert wat we te horen kregen. Van een duo wat “Joodse muziek” zou spelen met de afgekorte naam “Niet In Het Zwart”. Een naam die gitarist Bobby Rootveld en blokfluitiste Sanna van Elst hebben gekozen om aan te geven dat zij niet in het bij klassieke musici gangbare zwart gekleed willen gaan. Dit schept volgens hen een afstand naar het publiek terwijl zij die juist willen overbruggen.

 

 

Wie anderhalf uur uitbundige volksmuziek had verwacht kwam van een koude kermis thuis, de muziek was meest ingetogen soms tegen verstilling aan. De gefluisterde en gezongen  versie van “Amsterdam huilt” vond ik de meest indringende die ik ooit gehoord heb. Heel persoonlijk werd het ook in “Samson’s tune” waar een compositie op basis van een familiefluitje werd gespeeld. Het familiefluitje deed dienst als herkenningssignaal wanneer de grote familie van Bobby ging wandelen in de winkelstraten van hartje Amsterdam. Was er iemand kwijt dan floten de familieleden het familiefluitje als oproep en herkenningssignaal. Handig in een familie die voor de oorlog uit meer dan honderd leden bestond! Na de oorlog kwamen er van de weggevoerde familieleden maar een paar terug. Het fluitje wordt nog steeds in de familie gebruikt, behalve door Bobby, want die kan niet fluiten!

 

De oorlog werd ook prominent hoorbaar in S’Brent van de componist Gebirtig. NIHZ schuwt het niet om klassieke muziek modern te bewerken en met percussie of andere klanken de muziek meer uitdrukking te geven. Dat leunt soms bijna tegen experimenteel aan. Sanna trekt af en toe een blokfluit uit de kist die ik nog nooit gezien heb, er klonk er zelfs één als een accordeon! De vrolijke en uitbundiger composities hadden vaak een Spaanse of Zuid-Amerikaanse achtergrond. Bobby kan dan voluit spaans klassiek op de gitaar gaan. Af en toe hoorde je wat klezmer of volkswijsje door de muziek heengevlochten. Ik vond het een boeiende muzikale middag, de moeite waard.

 

De Vrienden van het Kerkje van Kortehemmen hebben ook de komende tijd weer een weer een gevarieerd programma! Meer fotos van aktiviteiten.

Copyright © 2018 Boornbergum - Kortehemmen. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.